Accidentele de muncă sunt definite ca fiind o vătămare violentă a organismului uman, precum și intoxicarea acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în timpul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu. Ele provoacă incapacitate temporară de muncă, invaliditate ori deces. Accidentele de muncă trebuie anunțate imediat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), iar acesta va dispune cercetarea factorilor care au duc la producerea acestui eveniment.
Normele metodologice care reglementează legea SSM în România (HG 955/2010) stabilesc ca cercetarea evenimentului să fie făcută fie de către un angajat, fie de către un serviciu extern. Societățile care nu dispun de personal calificat (angajat al asociației, absolvent al cursului de nivel superior în domeniul SSM) pot apela la servicii externe pentru cercetarea evenimentului, până la avizarea și încadrarea acestuia de către ITM.
Poți externaliza această competență la unul dintre membrii echipei Consultia. Oferim sprijin în cercetarea evenimentelor, în toate zonele din România. Specialiștii Consultia vor lucra împreună cu angajații companiei la dosarul de cercetare. Astfel, se efectuează o notă de constatare, se fotografiază locul evenimentului, se iau declarații de la accidentat și martori, se menține legătura cu autoritățile implicate, se dispun măsuri de prevenire a evenimentelor.
În funcție de urmările produse și numărul persoanelor accidentate, accidentele de muncă se clasifică în:
- accidente care produc incapacitate temporară de muncă – cel puțin 3 zile calendaristice consecutive, confirmată prin certificat medical;
- accidente care produc invaliditate – confirmată prin decizie de încadrare într-un grad de invaliditate, emisă de organele medicale;
- accidente mortale – se produce și confirmă decesul accidentatului;
- accidente colective – în care au fost implicate cel puțin 3 persoane, în același timp și din aceleași cauze, în urma aceluiași eveniment.