Trăim într-o eră a evoluției tehnologice și informaționale continue. Numărul instrumentelor online dezvoltate în prezent este într-o creștere constantă, fapt ce se regăsește în numeroase sectoare, inclusiv Securitatea și Sănătatea în Muncă.
Numeroase companii din domeniul SSM au ales să folosească în activitățile lor instrumente electronice, fapt ce a dus la popularizarea acestora și în rândul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).
Vom discuta în continuare despre ce sunt aceste instrumente electronice și cum contribuie ele la eficientizarea activităților SSM.
Ce sunt instrumentele electronice sau online?
Sunt aplicații software care pot fi utilizate pe orice dispozitiv conectat la internet, precum computer, telefon sau tabletă. Spre deosebire de instrumentele tradiționale precum fișele informative sau listele de verificare, instrumentele electronice facilitează găsirea informațiilor într-un timp mai scurt, în doar câteva click-uri.
Aplicațiile online de SSM necesită introducerea unor date de către utilizator bazate pe situația acestuia și generează instant soluții personalizate. Aceste informații pot ajuta utilizatorul să ia o decizie sau să îl ghideze în activitățile lui de SSM.
De ce avem nevoie de instrumente electronice SSM?
Orice organizație, întreprindere individuală sau IMM poate beneficia în urma folosirii instrumentelor electronice SSM. Acestea pot fi personalizate în funcție de nevoiel fiecărei organizații, pentru a servi atât unor scopuri specifice cât și generale, de prevenție și gestionare a riscurilor în muncă.
Iată o parte din beneficiile instrumentelor electronice SSM pentru orice IMM:
- Ajută la aplicarea legislației SSM și îndeplinirea obligațiilor legale ale organizației respective;
- Ajută la prevenirea riscurilor privind sănătatea și securitatea în muncă, la nivel intern;
- Ajută la instruirea personalului, oferind informații precum cursuri, exemple video sau lecții specifice, în format electronic, ușor de accesat;
- Ajută la comunicarea cu un actor extern precum o firmă specializată în SSM, inspectorii ITM sau reprezentanții instituțiilor de stat;
- Contribuie la simplificarea evaluării riscurilor în muncă pentru fiecare angajat;
- Oferă informații rapid și centralizează datele în format electronic, pe internet. Facilitează accesul la date pentru persoanele autorizate de oriunde, chiar și în afara sediului firmei;
- Pot fi mereu actualizate, în timp real, cu informații de actualitate, iar utilizatorul poate fi notificat cu privire la actualizările efectuate;
- Sunt ușor de accesat, folosind orice dispozitiv conectat la internet, iar datele pot fi protejate și accesibile doar persoanelor autorizate.
Dezvoltarea unui instrument electronic pentru propria organizație
Așa cum menționam mai sus, instrumentele electronice pot fi personalizate pe nevoile fiecărei organizații sau chiar dezvoltate special pentru anumite companii. Acest lucru înseamnă o investiție de timp și mai ales financiară, în anumite tehnologii dar și personal pentru dezvoltarea aplicației.
În urma finalizării dezvoltării, este necesară o perioadă de testare care implică noi resurse, iar ulterior un cost periodic de găzduire, mentenanță și chiar achiziționare de dispozitive compatibile pentru utilizarea instrumentelor dezvoltate.
Costurile de dezvoltare a instrumentelor electronice variază foarte mult. Acestea pot fi relativ mici, dacă se optează pentru personalizarea unui instrument deja existent sau adăugarea de noi funcții acestuia și pot crește, cu cât personalizarea este mai mare.
În funcție de preferințe și modul de lucru din fiecare organizație, se poate alege varianta dezvoltării unor instrumente electronice care să fie accesibile offline, precum aplicațiile mobile sau desktop de gestiune. O altă metodă este dezvoltarea unui instrument sub forma unui site web interactiv, accesibil doar online. Fiecare metodă prezintă avantajele sale proprii, însă alegerea trebuie făcută în funcție de modul de lucru din fiecare organizație.
În ceea ce privește drepturile de autor pentru dezvoltarea unei astfel de aplicații, ele pot fi cedate, conform contractului, organizației beneficiare, dacă se alege dezvoltarea unui produs unic, special pentru compania respectivă. Însă, în acest caz, investiția financiară este mai mare. Totuși, pentru a nu exista neclarități la acest aspect, vă recomandăm să consultați un jurist.
Costurile de întreținere și găzduire ale aplicației pot fi lunare, trimestriale sau anuale, însă acestea întotdeauna vor exista. Ele pot fi diminuate, în cazul în care se alege internalizarea activităților de mentenanță sau chiar găzduire, pe serverele proprii. Totuși, chiar și în acest caz, este necesar personal de specialitate dar și achiziționarea echipamentelor tehnologice care să permită funcționarea aplicației independent de un server extern.
Instrumentele electronice EU-OSHA
Agenția EU-OSHA este specializată în dezvoltarea de instrumente electronice în domeniul SSM, precum și mentenanța și promovarea instrumentelor dezvoltate deja și comercializate pe piață.
În opinia agenției, instrumentele electronice SSM ajută la creșterea nivelului de securitate și sănătate în muncă, acolo unde ele sunt folosite. Din acest motiv, dezvoltatorii din cadrul EU-OSHA se axează în prezent pe dezvoltarea de instrumente disponibile gratuit pentru utilizatori.
Proiectul de dezvoltare al unui instrument electronic SSM de către EU-OSHA constă în:
- Stabilirea nevoilor tuturor părților implicate în utilizarea instrumentului (atât dezvoltatori cât și utilizatori sau parteneri din domeniul SSM al utilizatorilor);
- Punerea în aplicare a informațiilor și cunoștințelor dobândite în elaborarea primei versiuni a instrumentului electronic;
- Testarea instrumentului și schimbul de bune practici cu beneficiarul și reprezentanții acestuia;
- Identificarea problemelor legate de dezvoltare și implementare și remedierea acestora;
- Transferul instrumentului și a informațiilor aferente acestuia, împreună cu ghidul de utilizare, către beneficar.
Instrumentele existente ale agenției EU-OSHA sunt susținute prin promovarea constantă prin intermediul proiectelor sau campaniilor desfășurate, distribuirea și adoptarea lor de către instituții sau organizații de pe teritoriul UE.
Vă invităm să citiți aici mai multe detalii despre proiectele și instrumentele dezvoltate de EU-OSHA.
Citiți mai multe articole despre activitățile EU-OSHA pe platforma informațională a agenției.