Oamenii sunt cea mai importantă resursă a oricărei companii. De aceea, administratorii unei firme trebuie să le asigure acestora condiții de siguranță și să le ofere tot ceea ce au nevoie ca să își desfășoare activitatea corespunzător.
Însă, pentru a alege oamenii potriviți într-o companie, conform abilităților pe care trebuie să le dețină, este necesară întocmirea unei fișe a postului. Acest document se realizează pentru fiecare poziție dintr-o companie și conține toate sarcinile și atribuțiile revenite titularului postului respectiv.
Ce este fișa postului?
În lege, există mai multe definiții reprezentative ale acestui document. Noi am sumarizat toate aceste definiții, cuprinzând cele mai importante elemente de care trebuie ținut cont:
Fișa postului este un document operațional important pentru activitatea de resurse umane, care conține detalii precum: sarcini, responsabilități, condiții de lucru, standarde de performanță, modalități de recompensare, abilități și caracteristici personale pe care trebuie să le îndeplinească un angajat pentru a fi titularul postului respectiv.
Pe baza acestui document, într-o companie, se oficializează angajarea și salarizarea personalului. Acest document este semnat și asumat de către un salariat la angajare. Conform Legii nr. 53 / 2003 din Codul muncii, fișa postului este un document obligatoriu de întocmit, fiind anexat la contractul individual de muncă al fiecărui angajat dintr-o companie.
Scopul acestui document este să constituie o bază concretă și clară de comparare a posturilor și determinare a nivelului de salarizare dintr-o companie. De asemenea, acesta vine în susținerea deciziilor de angajare, evaluare și promovare a angajaților dintr-o companie.
Ce conține fișa postului?
Deși fișa postului este obligatorie prin lege, nu este menționat un anumit model al acestui document. Acest lucru rămâne la latitudinea fiecărui angajator.
Cu toate acestea, există anumite elemente care trebuie să se regăsească în fișa postului, conform Codului muncii:
- Denumirea postului;
- Condiții pentru ocuparea postului (studii necesare, abilități, alte cerințe specifice);
- Atribuțiile titularului postului;
- Sarcinile salariatului;
- Responsabilitățile postului respectiv.
În funcție de complexitatea fiecărui post în parte, această fișă poate fi alcătuită dintr-un singur document sau poate avea și anexe. De exemplu, în anexa fișei postului se pot regăsi aspecte privind protecția muncii și siguranța în muncă sau alte activități specifice exclusiv postului respectiv.
În cazul în care întocmiți anexe la fișa postului, este necesar ca acestea să fie menționate în documentul inițial, iar aceste anexe să se intituleze ca atare – de exemplu: Anexa 1. Măsuri de siguranță la locul de muncă.
Sperăm că toate aceste detalii să vă fie utile în buna gestionare a angajaților dumneavoastră. Pentru orice informații privind fișa postului sau soluții de protecție și securitate în muncă, specialiștii Consultia.ro vă stau la dispoziție.