Deseori, în muncă, angajații se supun anumitor riscuri care le pot pune în pericol siguranța. În mediile riscante, ce implică utilizarea unor echipamente, lucrul cu substanțe dăunătoare organismului sau poluare fonică, angajații au nevoie de echipamente individuale de protecția muncii, conforme cu standardele în vigoare.
De la îmbrăcăminte de protecție și până la echipamente pentru cap, mâini și picioare, în funcție de ipostază, toate sunt necesare. Legislația românească impune angajatorilor, pentru buna desfășurare a activității și fără riscuri, să dispună de astfel de echipamente în cazul în care mediul de lucru prezintă riscuri de orice fel.
De aceea, specialiștii în protecția muncii de la Consultia au întocmit o listă cu cele mai importante și des întâlnite echipamente individuale de protecția muncii pe care le pot utiliza angajații în condiții de lucru riscante.
Pentru claritate, am împărțit această listă în trei categorii principale: echipamente pentru protecția corpului, protecție împotriva zgomotului, respectiv pentru respirație.
#1 Echipamente individuale de protecția muncii pentru corp
Protecția capului
- căști de protecție pentru industrie;
- caschete, plase de păr, bonete, pălării, șepci textile etc. pentru protecția scalpului.
Protecția ochilor și a feței
- ochelari cu brațe, ochelari mască;
- ecrane faciale;
- măști și căști pentru sudură.
Protecția brațelor
- mănuși de protecție (pot varia în funcție de tipul de protecție oferit: împotriva accidentelor mecanice – înțepături, tăieturi, zgârieturi, împotriva substanțelor chimice, împotriva frigului / căldurii).
Protecția picioarelor
- pantofi, bocanci, cizme;
- genunchiere;
- saboți;
- crampoane pentru suprafețe alunecoase;
- încălțăminte cu bombeu suplimentar de protecție;
- încălțăminte cu tălpi rezistente la căldură;
- supraîncălțăminte sau încălțăminte termoizolantă, antistatică, împotriva vibrațiilor, electroizolantă, rezistentă la căldură.
Protecția pielii
- creme sau unguente de protecție.
Protecția trunchiului sau abdomenului
- veste, jachete, șorțuri cu protecție împotriva agresiunilor mecanice sau împotriva substanțelor chimice;
- centuri, veste de salvare.
Protecția întregului corp
- salopete sau echipamente complete și rezistente proiectate pentru a preveni căderile;
- echipamente de frânare;
- îmbrăcăminte pentru întreg corpul, de lucru, împotriva agresiunilor mecanice, a substanțelor chimice, a proiecțiilor de metal topit, a radiațiilor infraroșii, a căldurii, a prafului, a gazelor, a focului etc;
- îmbrăcăminte și accesorii de semnalizare;
- pături de protecție.
#2 Echipamente individuale de protecția muncii împotriva zgomotului
- antifoane interne sau căști de protecție pentru urechi;
- antifoane externe ce pot fi montate pe căștile de protecție industriale;
- antifoane cu comunicare audio.
#3 Echipamente individuale de protecția muncii pentru respirație
- aparate care filtrează pulberile și gazele;
- aparate izolante cu aducție de aer;
- aparate și dispozitive pentru scufundare;
- costume pentru scufundare.
Așa cum ați putut observa, echipamentele individuale de protecție sunt variate și ele sunt menite să protejeze lucrătorii împotriva riscurilor care îi pot pune în pericol sănătatea și securitatea în muncă. Pentru a preveni uzura echipamentelor de protecție este recomandată depozitarea corespunzătoare a acestora.
Aveți nevoie de consultanță profesională în ceea ce privește alegerea echipamentelor individuale de protecția muncii în cadrul companiei? Echipa Consultia vă este alături!
Vă invităm să aflați mai multe detalii pe pagina noastră dedicată consultanței în alegerea echipamentelor de lucru și protecție.