Incendiile sunt situații neprevăzute care pot fi ușor rezolvate sau chiar evitate dacă suntem bine informați și responsabili.
Să îți pui încrederea într-un cadru tehnic specializat în domeniul prevenirii și stingerii incediilor este o alegere inspirată pentru siguranța ta și a celor din jur.
Amintește-ți întotdeauna că o atitudine responsabilă poate salva vieți.
P.S.I sau prevenirea și stingerea incendiilor presupune cadrul legal prin care îți sunt puse la dispoziție informații, activități, măsuri și mijloace, dar și echipamente necesare pentru reducerea riscului de incendiu și salvarea persoanelor afectate.
Angajatorii trebuie să ia în considerare Legea nr. 307/ 2006 în care este stipulată obligația de a contracta cadru tehnic specializat în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.
Când angajezi cadru tehnic autorizat în domeniul apărării împotriva incendiilor?
În calitate de angajator, trebuie să cunoști în detaliu situațiile în care angajarea cadrului tehnic cu rol în prevenirea și stingerea incendiilor, ține de responsabilitatea ta.
Iată-le!
- Dacă deții una dintre următoarele imobile, iar angajații tăi își desfășoară activitatea zilnică în interiorul acestora:
- spații comerciale cu o suprafață de peste 1.000 m²;
- clădiri incluse în categoria A/ categoria „construcțiilor de importanță excepțională”; această categorie se referă la ansambluri și clădiri de cult sau monumente arhitecturale care se pot înscrie în patrimoniul cultural mondial sau la construcții care presupun un anumit grad de risc, cum ar fi reactoare nucleare, clădiri amplasate în zone populate în aval, baraje înalte etc.;
- săli de teatru cu peste 200 de locuri;
- săli de spectacol sau activități sportive cu peste 600 de locuri;
- imobile în care sunt amenajate spații pentru îngrijirea sănătății, și în care numărul de paturi este peste 100;
- hoteluri sau spații de cazare care includ și săli de mese cu peste 200 de locuri.
- Dacă ai peste 50 de angajați care își desfășoară activitatea în imobile cu risc mare de incendiu conform reglementărilor tehnice specifice.
Cum gestionez corect situațiile amintite?
Dacă ești un angajator care se regăsește în situațiile expuse, ai două opțiuni la fel de valide și responsabile. Să le descoperim împreună!
- Angajezi cadru tehnic autorizat în vederea apărării împotriva incendiilor;
- Însărcinezi un salariat din rândul personalului propriu cu atribuții specifice în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor. Atribuțiile salariatului ales se stabilesc în fișa postului.
Pentru a înțelege exact cum te poate ajuta cadrul tehnic autorizat în apărarea împotriva incendiilor, e bine să-i cunoști îndeaproape responsabilitățiile.
Atribuțiile cadrului tehnic autorizat în domeniul P.S.I
Conform Legii nr. 307/ 2006, cadrul tehnic specializat în prevenirea și stingerea incendiilor trebuie să îndeplinească următoarele obligații:
- îmbunătățește sistemul de organizare a activității de apărare împotriva incendiilor;
- cunoște legislația și controlează aplicarea legală a prevederilor pentru apărarea împotriva incendiilor;
- verifică anual dacă echipamentele necesare sunt în condiții optime și propune optimizarea acestora;
- lansează programe de informare și educă personalul din cadrul instituției în care acționează.
Așa cum ai observat, prezența cadrului tehnic pentru apărarea împotriva incendiilor este o condiție obligatorie dacă vrei ca viața angajaților tăi să fie în perfectă siguranță. În plus, este o condiție legală, fără de care activitatea ta nu poate funcționa și prospera.
Dacă ai nevoie de personal specializat pentru apărarea împotriva incendiilor, te invităm să te adresezi echipei de experți de la Consultia.
Descoperă mai multe informații utile pe pagina noastră dedicată consultanței în vederea PSI. Spor la lucru în siguranță!