1. Temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80. (conform art. 2 lit. e) din H.G. nr. 580/2000)
2. În perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de protecţie a muncii. (conform art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 99/2000)
3. Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în munca măsurile vor fi stabilite de acestea. (conform art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 99/2000)
4. Angajatorii au obligaţia să ia la cunoştinţă direct sau prin personalul cu atribuţii în domeniul protecţiei muncii ca temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate sau indicele de răcire, a atins sau se prognozează să atingă valorile extreme. (conform art. 7 din H.G. nr. 580/2000)
5. Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie are obligaţia sa comunice prin mijloacele de comunicare în masa locale zonele în care temperatura atinge limitele prevăzute la pct. 1 (art. 2 lit. e) din H.G. nr. 580/2000), nivelul acestor temperaturi, precum şi prognoza pentru următoarea perioadă.
6. Codul galben este asociat atenţionărilor meteorologice. (conform art. 4 alin. (1) din Ordin MAI 245/2012)
7. Codul portocaliu şi codul roşu se asociază avertizărilor meteorologice. (conform art. 4 alin. (2) din Ordin MAI 245/2012)
8. Fenomenele meteorologice care fac obiectul atenţionărilor/avertizărilor meteorologice sunt: temperaturi maxime extreme. (conform art. 5 lit. g) din Ordin MAI 245/2012)
9. În funcţie de posibilele consecinţe ale temperaturilor maxime extreme, respectiv ale temperaturilor minime extreme, se emit atenţionări sau avertizări meteorologice după cum urmează (conform art. 12 din Ordin MAI 245/2012):
1. Atenţionare cod galben se emite când:
a) valorile de temperatură provoacă disconfort persoanelor care efectuează activităţi în exterior;
b) poate fi înrăutăţită starea bolnavilor cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie sau mentale.
2. Avertizare cod portocaliu se emite când:
a) valorile de temperatură pot pune în pericol persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele care suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate;
b) persoanele care lucrează în aer liber pot fi puse în pericol în anumite perioade;
c) pot exista probleme în alimentarea cu electricitate;
d) poate fi afectată viaţa animalelor;
e) în cazul temperaturilor maxime extreme, există pericol de incendiu;
f) traficul rutier şi feroviar poate fi afectat;
g) în cazul temperaturilor minime extreme, transportul fluvial şi maritim poate fi afectat.
3. Avertizare cod roşu se emite când:
a) temperaturile extreme afectează toate persoanele, chiar şi pe cele cu o stare de sănătate bună;
b) temperaturile extreme reprezintă un risc vital pentru persoanele care suferă de diverse maladii sau pentru persoanele izolate;
c) persoanele care lucrează în aer liber trebuie să îşi întrerupă activitatea;
d) pot exista probleme majore în alimentarea cu electricitate;
e) poate fi afectată viaţa animalelor;
f) în cazul temperaturilor maxime extreme, există pericol major şi pe arii extinse de incendiu;
g) traficul rutier şi feroviar poate fi puternic afectat;
h) în cazul temperaturilor minime extreme, transportul fluvial şi maritim poate fi puternic afectat.
10. În perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale (conform art. 4 din O.U.G. nr. 99/2000):
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.
11. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus (la art. 4 din O.U.G. nr. 99/2000) vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri (conform art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 99/2000):
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
11. Măsurile prevăzute la pct. 11 (art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 99/2000) se adoptă şi în cazul în care angajatorul constata ca, prin condiţiile pe care le asigura, nu poate menţine un randament corespunzător în munca sau ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariaţilor. (conform art. 9 din H.G. 580/2000)
12. Măsurile prevăzute la pct. 11 (art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 99/2000) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. (conform art. 6 alin. (2) din O.U.G. nr. 99/2000)
13. În sensul prevederilor prevazute la pct. 12 (art. 6 alin. (2) din O.U.G. nr. 99/2000), prin menţinerea temperaturilor extreme pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv se înţelege atingerea sau depăşirea în fiecare dintre cele doua zile a valorilor temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate, menţionate la pct. 1. (art. 2. lit. e) din H.G. nr. 580/2000).
14. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri (conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000):
a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
15. În vederea acordării primului ajutor salariaţilor care au manifestări clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie să asigure o încăpere climatizata adecvat, dotată cu medicamente şi mijloace specifice asistenţei de urgenta pentru aceste cazuri, în special saruri de rehidratare orala, apa minerala, respectiv ceaiuri calde. (conform art. 11 alin. (1) din H.G. nr. 580/2000)
16. Trecerea în alt loc de muncă sau reducerea programului de lucru se va face la cererea salariaţilor care au afecţiuni cronice cu contraindicatii pentru munca la temperaturi extreme. (extras conform art. 11 alin. (2) din H.G. nr. 580/2000)
17. Angajatorii vor putea lua orice măsuri, altele decât cele prevăzute în ordonanţa de urgenţă, pentru protecţia persoanelor care lucrează în condiţii de temperaturi extreme. (extras conform art. 12 din H.G. nr. 580/2000)
18. Încălcarea prevederilor legislative constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.