Totul este mai simplu online. Astfel se evită cozile uriașe de la instituții și timpul pierdut în trafic. Pentru a ne bucura de avantajele pe care le presupune mediul online, însă, este necesar să cunoaștem diferențele dintre cele trei tipuri de semnături electronice și în ce măsură ne protejează acestea datele, dar și integritatea.
În România sunt acceptate 3 tipuri de semnături electronice, fiecare dintre ele reprezentând un grad diferit de securitate și recunoaștere pentru persoana care le folosește. Vorbim, așadar, de semnătura simplă, semnătura avansată și semnătura calificată. În baza a ceea ce am menționat anterior, cele trei nu pot fi considerate egale și trebuie, deci, utilizate în funcție de specific.
Există un cadru legal unic european, Regulamentul european 910/2014, care reglementează utilizarea semnăturilor electronice, dar și normele ce trebuie respectate. Acestea se aplică tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
Se identifică prin acesta cele 3 tipuri de semnături, dar și nivelul de securitate al fiecăreia. Astfel, semnătura electronică simplă reprezintă un nivel mic de securitate, semnătura electronică avansată asigură un nivel mediu de securitate, iar semnătura electronică calificată oferă un nivel ridicat de securitate. Cea din urmă este singura ce poate fi echivalată cu semnătura olografă.
Despre cele trei tipuri de semnătură electronică
Pentru a înțelege cel mai bine diferența dintre cele trei tipuri de semnături este important să cunoaștem contextele în care acestea sunt utilizate, conform specialiștilor.
- Semnătura electronică simplă oferă un nivel scăzut de încredere și poate fi utilizată pentru documente electronice cu un grad mic de risc cum ar fi e-mailurile sau chitanțele.
- Semnătura electronică avansată reprezintă un nivel mediu de încredere și necesită un certificat digital simplu. Acestea este utilizată pentru documentele ce prezintă un grad mediu de risc precum documente însoțitoare sau diferite documente în interiorul unei firme: cereri de concediu, formulare, documentele specifice activității SSM etc. Adesea este folosită și în contexte ce presupun sau confirmă un act de voință al părților implicate, cum ar fi de exemplu semnarea unui contract de închiriere și plata aferentă.
- Semnătura electronică calificată este cea care asigură cel mai mare grad de încredere. Ea este considerată egală celei olografe (semnătura de mână). În acest sens, aceasta necesită un certificat digital calificat și poate fi utilizată pentru semnarea documentelor cu un nivel mare de risc. Așadar, semnătura electronică calificată este necesară pentru contracte de credit, contracte de prestări servicii, contracte de muncă și acte adiționale, documente medicale, mandate , contracte de mediere, dar și documentele utilizate în relația cu statul a persoanelor fizice sau juridice.
Tipul de semnătură electronică | Poți afla cine, ce și unde a semnat | Asigură faptul că documentul semnat nu poate fi modificat ulterior | Are valoare juridică de semnătură olografă în toate statele membre UE |
Semnătură electronică simplă | DA | NU | NU |
Semnătură electronică avansată | DA | DA | NU |
Semnătură electronică calificată | DA | DA | DA |
Când este utilă semnătura electronică?
În concluzie, din punct de vedere legislativ, semnătura electronică simplă permite o identificare a semnatarului prin datele furnizate electronic. Semnătura electronică avansată îndeplinește mai multe funcții precum: trimiterea exclusiv la semnatar permițând o identificare clară a acestuia, este creată pe baza semnăturilor electronice pe care le poate folosi semnatarul și sub controlul acestuia, este strâns legată de datele furnizate, astfel încât poate fi detectată orice schimbare survenită ulterior.
Semnătura electronică calificată este o semnătură electronică avansată, dar care se diferențiază prin faptul că este creată de un dispozitiv calificat și se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice. Cele două instrumente asigură relația directă și fără echivoc dintre existența reală și cea electronică a unui individ. De aceea, este singura recunoscută legal în toate statele membre UE.