Legea prevede ca fișa de instruire individuală să fie rezultatul instruirii angajaților în domeniul protecției securității și sănătății în muncă. Aceste fișe sunt, de fapt, niște cărticele de culoare albastră, care conțin mai multe foi cu tabele, unde se consemnează instruirea periodică a angajaților.
După fiecare instruire, fișa se semnează de angajatul instruit, de angajator și de persoana care a efectuat instruirea. Este recomandat ca această fișă să fie păstrată la locul de muncă, alături de o copie după fișa de aptitudini completate în urma consultației efectuate la medicina muncii.
Pe prima pagină a fișei de protecția muncii se completează cu datele firmei angajatoare, la secțiunea „Unitatea”.
Următoarele câmpuri, în ordinea aferentă, sunt:
- Numele și prenumele: aici se completează ca în buletin, iar în cazul în care se schimbă numele, va fi adăugat imediat în paranteză noul nume, inclusiv o copie a cărții de identitate vechi și actuale.
- Locul de muncă: se va completa cu departamentul unde lucrează angajatul.
- Domiciliu: se completează cu locul actual de reședință, chiar dacă diferă față de cele din buletin. În situația în care angajatul își schimbă domiciliul, este necesară o nouă declarație de traseu a acestuia.
- Funcția: se completează conform contractului de muncă.
- Traseul de deplasare la / de la serviciu: aici se trece reședința, străzile pe care le parcurge în fiecare zi, către locul de muncă, angajatul, precum și traseul de întoarcere de la serviciu până la domiciliu.
Este necesară declarația de traseu a angajatului deoarece, în cazul unui accident pe traseul menționat, este posibilă plata unor indemnizații din partea angajatorului către angajat.
Fișa de protecția muncii: completarea câmpurilor de instruire
Câmpurile următoare sunt specifice instruirii la angajare, respectiv instruirilor periodice ale angajatului:
- Data primei instruiri: când a fost efectuată, câte ore a durat, numele persoanei care a efectuat instruirea și funcția acestuia.
- Semnăturile persoanelor: instruit, care a efectuat instruirea, care a verificat instruirea.
- Instruirea la locul de muncă:
- A fost efectuată la data:
- Durata instruirii:
- Persoana care a efectuat instruirea: poate fi administratorul firmei, persoana din companie desemnată să se ocupe de instruirea angajaților în domeniul protecției și sănătății în muncă sau chiar inspectorul SSM.
- Persoana care a verificat instruirea: poate fi inspectorul SSM sau administratorul companiei.
Măsurile de protecția muncii sunt necesare, prin lege, pentru toate sectoarele de activitate. Din acest motiv, vă recomandăm ca, pentru orice suport cu privire la instruirile SSM și PSI din cadrul companiei, să contactați o firmă de specialitate.