Conform legii, fiecare angajat al unei companii este obligat să ia parte la instruirile SSM și să semneze fișa de protecția muncii. Instruirile se efectuează în baza unor materiale scrise, întocmite în funcție de activitatea angajatorului respectiv, cu respectarea tematicilor aprobate de acesta.
Documentația în domeniul sănătății și securității în muncă trebuie pusă la dispoziția lucrătorilor de către angajator, iar originalul acesteia se arhivează de către persoana responsabilă cu instruirea angajaților.
Cu toate acestea, pot fi situații în care, fie din lipsă de timp, fie din lipsa unui instructaj în prealabil, anumiți angajați să refuze semnarea fișei individuale de protecția muncii.
Vă invităm să citiți în continuare mai multe despre situațiille în care o persoană poate refuza semnarea fișei, respectiv măsurile ce se pot lua împotriva persoanei respective.
Situații în care poate apărea refuzul semnării fișei de protecția muncii
#1 Instruirea introductiv-generală
În cazul în care instruirea SSM s-a desfășurat corect, s-a efectuat verificarea instruirii și rezultatul a fost consemnat în fișa de instruire individuală a fiecărui angajat.
Conform Art. 81 din normele de aplicare a Legii 319/2006 modificată prin HG 1425/2006, rezultatul instruirii fiecărui lucrător în domeniul SSM trebuie consemnat obligatoriu în fișa de instruire a fiecăruia, imediat după verificare. După aceea, lucrătorul instruit semnează în mod obligatoriu fișa individuală, împreună cu persoanele care au verificat și efectuat instruirea.
De asemenea, conform legii, angajații au obligația de a își însuși și respecta prevederile legislației din domeniul SSM precum și măsurile de aplicare a acestora.
De aceea, una dintre măsurile care se pot lua împotriva lucrătorilor care refuză să semneze fișa individuală sau nu și-au însușit cunoștințele din instruirea introductiv-generală poate fi refuzul angajării acestora, conform art. 89 din legea 319 / 2006.
#2 Instruirea periodică
La o anumită perioadă de timp stabilită în funcție de gradul de risc la locul de muncă, angajații trebuie să ia parte obligatoriu la instruirea periodică privind sănătatea și securitatea în muncă.
Conform art. 39 din legea 319 / 2006, salariatul are obligația de a respecta măsurile SSM în unitatea în care lucrează. Conform art. 40 și art. 263, angajatorul are dreptul de a aplica sancțiuni conform prevederilor din codul muncii, de fiecare dată când constată că salariații au săvârșit o abatere disciplinară.
Refuzul de a semna fișa individuală de protecția muncii în urma unei instruiri periodice este considerată o abatere disciplinară.
Conform art. 264, aceste sancțiuni pot fi: avertisment scris, retrogradarea din funcție pe o perioadă de maximum 60 zile, reducerea salariului de bază și/ sau a îndemnizației de conducere cu până la 10% pentru 1-3 luni, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
#3 Refuzul participării la instruire
În cazul în care persoana respectivă refuză să ia parte la instruirea în domeniul SSM, i se pot aplica prevederile regulamentului intern al companiei. Acestea pot fi sancțiuni administrative sau, dacă refuzul persistă, se poate aplica desfacerea contractului individual de muncă.
Indiferent de motivele pentru care persoana respectivă refuză să semneze fișa de instruire SSM sau să participe la instruire, angajatorul poate aplica sancțiuni.
Atât timp cât firma în cadrul căreia lucrează are întocmită corect documentația de protecția muncii și prezintă dovezi care atestă refuzul angajatului respectiv, sancțiunile pot fi aplicate în mod legal. Prin urmare, dacă persoana care a refuzat semnarea fișei sau să ia parte la instruirea SSM acționează în instanță desfacerea contractului individual de muncă, ea nu poate avea câștig de cauză.
Pentru mai multe detalii despre întocmirea documentației și efectuarea instruirilor SSM, specialiștii noștri vă stau la dispoziție.