Mult așteptata lege privind posibilitatea de a lucra de acasă sau din orice alt loc din afara biroului pus la dispoziție de către angajator, cel puțin o dată pe lună, a fost aprobată.
Sub numele de Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, publicată în Monitorul Oficial cu nr. 296 din 02.04.2018, aceasta reprezintă o transpunere a conceptului de „teleworking” adoptat în 2002, la Bruxelles. Scopul acestui concept este modernizarea organizării pieței muncii.
Așa cum este firesc, odată ce o lege este adoptată, apar și noi obligații ale părților impactate, în acest caz pentru angajator și salariat.
Înainte să vezi câteva dintre obligațiile angajatorului și ale salariatului, vei afla la ce se referă mai exact termenii de telemuncă și telesalariat.
Telemunca și Telesalariat – noțiuni generale
Activitatea de telemuncă este stabilită de comun acord de către salariat și angajator. Salariatul trebuie să își îndeplinească atribuțiile specifice ocupației pe care o are, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. Acesta este numit telesalariat.
Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent.
Telesalariatul este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, contractul de muncă fiind introdus în Revisal. ITM-ul poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă la „noul birou”.
În ceea ce privește programul de lucru, acesta este stabilit de comun acord, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.
Acestea sunt informațiile de bază pe care trebuie să le cunoști, referitoare la telemuncă și telesalariați. În continuare, urmează să te familiarizezi cu obligațiile ce revin angajatorului, respectiv salariatului în telemuncă.
Obligațiile angajatorului
Datorită faptului că activitatea în telemuncă nu este desfășurată la sediul firmei, angajatorul are o primă obligație de a pune la dispoziția telesalariatului mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor.
Dacă este necesar, acesta trebuie să ofere echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii sau să instaleze și să verifice instrumentele de lucru oferite. Aceste obligații apar în cazul în care părțile nu convin altfel.
Totodată, angajatorul este oligat să asigure condiții pentru ca telesalariatul să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă.
Acestea pot fi livrate sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de desfășurare a activității de telemuncă și utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la schimbarea locului de desfășurare a activității de telemuncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.
Obligațiile telesalariatului
Telesalariatul trebuie să își desfășoare activitatea în conformitate cu pregătirea și instruirea sa. În timpul procesului de muncă este indicat să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională nici propria persoană, nici alte persoane care pot fi afectate de acțiunile sau greșelile sale.
O altă obligație a telesalariatului este informarea angajatorului referitor la echipamentele folosite și condițiile existente în spațiul său de lucru. Acesta trebuie să își desfășoare activitatea cu respectarea dispozițiilor privind obligatiile lucrătorilor, așa cum sunt ele prevăzute în Legea securității și sănătății în muncă, nr. 319/2006.
Important este să nu schimbe condițiile de securitate și sănătate în muncă și să utilizeze echipamente care nu reprezintă pericol pentru el sau cei din jur.
Acestea fiind spuse, nu mai rămâne decât să ne bucurăm de această modalitate de a ne desfășura activitatea. Telemunca aduce costuri reduse pentru angajatori iar pentru angajați poate fi factorul care echilibrează viața personală cu cea profesională.